>Sample Australian Citizenship Test – C

>The pass mark in the Australian Citizenship test is 60% INCLUDING answering correctly ALL three mandatory questions on the Responsibilities and Privileges of Australian citizenship. It means that although you answer correctly 19 of the 20 questions, you can still FAIL if that one question that you missed happened to be under the Responsibilities and Privileges subtest. It is UNFAIR? Yes, but it is the current rule made by the Howard government.

The 20 questions Australian Citizenship Test is composed of

1. Australian History – 5 questions

2. Australian Government – 5 questions

3. Our Land, Our Nation – 4 questions

4. Responsibilites and Privileges of Citizenship – 3 questions

5. Australian Values – 3 questions

I have prepared a sample test on the Responsibilities, Privileges and Australian Values. If you answered correctly all the questions, you already got 30% of the mark. It means that you only need to answer correctly 7 of the 14 remaining questions or 50% to pass the test.

The answers on the following questions are located at the end of the test.

Sample Test C

1. _________ means that no one is “above the law” even if they hold a position of power, like politicinas or the police.
a. fair go
b. equality under the law
c. rule of law

2. Australians whose children are born overseas can be registered as Australians citizens.
a. true
b. false
c. need clarifications

3. Which of the following is both a privilege and a responsibility of an Australian citizen?
a. to defendAustralia should the need arise
b. to vote in elections and at a referendum
c. to seek election to Parliament

4. Australia has official or state religion.
a. true
b. false
c. maybe true or false

5. “Fair go” usually means
a. equality of men and women
b. equality under the law
c. equality of opportunity

6. Australian citizen can have no religion at all.
a. true
b. false
c. maybe true or false

7. Every Australianis mandated by law to be a member of a political party.
a. true
b. false
c. can be true or false

8. An egalitarian society could mean
a. one ethnicity is superior than the other
b. Europeans are better than Asians
c. no one is regarded as better than anyone else by virtue of who they are or where they are born

9. A “mate” can be
a. someone you knew
b. a total stranger
c. all of the above

10. Which of the following is true?
a. All Australians have the right to express their culture and beliefs.
b. All Australians accept violence as a means of changing a person’s mind or the law.
c. Religious laws or cultural beliefs have legal status in Australia.

11. Bigamy or having one or more wives is acceptable in Australia.
a. true
b. false
c. maybe

12. A/An _______ is a group of ordinary men and women who listen to all the evidence in a case that comes before a court and decide the result.
a. audience
b. jury
c. parliament

13. Most positions in the Australian Public Service and the Australian Defence Force require applicants to be, or about to become Australian citizens.
a. true
b. false
c. maybe

14. All Australians are free to say or write anything even if they defame anyone or obstruct the free speech of others.
a. true
b. false
c. maybe

15. Which of the following is an Australian value?
a. to conform with others and be the same
b. to be different and think freely
c. to despise or hate those who are conformists or individualistics

16. The following are not Australian values except
a. Individual Australians are free and equal and should be treated with dignity and respect.
b. Australians use violence, intimidation and humiliation as ways to settle conflict.
c. Australians are not allowed to protest the actions of government and to campaign to change laws.

17. One of the statement below is not true. Which one?
a. Religious laws are illegal in Australia in settling disputes.
b. Australians cannot participate in how the country is run and how society is represented.
c. If you do not have a religion, you are still allowed to live in Australia.

18. One of the statement below is false. Which one?
a. Australia is an egalitarian society.
b. Australians support the principle of ‘live and let live’.
c. Some Australians can be ‘above’ or ‘under’ the law defending on their circumstances.

19. Australia follows the religion of Christianity as its official religion.
a. true
b. false
c. maybe

20. An Australian can ask not to sit in a jury if there is a valid reason.
a. true
b. false
c. never

==============
Please let me know if there are wrong answers in this.

Answers:

1.c 2.a 3.b 4.b 5.c 6. a 7.b 8.c 9.c 10.a 11.b 12.b 13.a 14.b 15.b 16.a 17.b 18.c 19.b 20.a

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s